İçeriğe geç

Mikrofon süngeri ve mikrofonun yapısı

Klasik el mikrofonlarının gövdesinde ve içerisinde 3 ayrı parça mevcuttur. Bu üç parça aynı vücut sistemimizdeki gibi birbiri ile ahenkle çalışmaktadır. Bu durum da mikrofonun yapısı bu çalışma sistemini oluşturmaktadır. Her teknikte olduğu gibi mikronun da hem küçük hem büyük parçaları vardır. Bu parçaları birbiri ile ilintili ve birbirleri ile orantılıdırlar. Mikrofon süngeri de bu parçaların üzerini kaplamaktadır. Mikrofon süngeri aşağıdaki senkronizasyonu korumakta ve sesin daha iyi iletilmesini sağlamaktadır.
Parçalara bakacak olursak;

a) Kasa (İngilizce: Casing), mikrofondan sesin çıktığı yeri yani mikrofon diyaframını her türlü dış etkenden korur ve mikrona iletilen ses parçacıklarının yani sinyallerinin mikrofondan sesin çıktığı yere yani diyaframa göre kutupsal şeklini (polar diagram) belli etmektedir. Ayrıca ses parçacıklarını yani sinyallerini diyaframa iletmeden evvel ki yön tayin edici olarak bir görev üstlenmektedir.

b) Diyafram (İngilizce: Diaphram), aslında iletken olan parça budur. Akustik se dalgaları tarafından titreştirilir ve bu hareketleri çevirici ortama iletmektedir.

c) Çevirici (İngilizce: tranducer) diyaframdan aldığı hareketle akustik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren parça çeviricidir. Örnek verecek olursak; bir dinamik mikrofonda, akustik enerji elektrik enerjisine hareketli bobinler yardımıyla çevrilir. Çeviride kullanılan malzeme hareketli bobin olduğu için tüm dinamik mikrofonlar “devingen bobinli mikrofon (moving- coil microphone)” olarak adlandırılır.

İşte yukarıda sayılan parçaların ahenkle çalışması demek, sesin iyi iletilmesi ve tok çıkması demek. Mikrofon süngeri ise bu parçaları toparlayıcı özelliği taşımaktadır. Kaliteli ses ve marka reklamını önemseyenler mikrofon süngeri kullanabilirler. Renk renk çeşit çeşit üretilen mikrofonların modellerine göre uygun mikrofon süngerleri üretilebiliyor. Her teknolojik aletin olduğu gibi mikrofonların da çeşitleri vardır; dinamik mikrofonlar, kapasitif mikrofonlar, şeritli (bantlı) mikrofonlar, kistal mikrofonlar ve karbon tozlu mikrofonlar. Bu mikrofonların da kendine has özellikleri var. Kimisi sesi uzak mesafeden alırken, kimisi açık hava ve kapalı stüdyoda kullanılır. Mikrofon süngerleri üstelik her boyuta ve cebe uygun. Renk renk üretilen süngerler, mikrofonlardan çıkan ses pürüzlerini yok etmesinin yanında eskimemesine de yardımcı olur. İşlevine göre boyutları değişkenlik gösterebilmesinin yanında mikrofon süngerleri de bu işlevlere benzer şekilde üretilebiliyor. El mikrofonu, yaka mikrofonu, kamera mikrofonu gibi çeşitleri de mevcut. Hepsinin prototipine uygun süngerler üretilmekte, desen desen, logolara uygun tasarımlar çıkarılabilmektedir. Bunun yanı sıra, soğuk ve kış hava koşullarına uygun ve elverişli olarak üretilem mikrofon süngerlerinin boyutları birbirine göre değişiklik göstermektedir. Kare, küp, siyah, beyaz, kırmızı, mor, yeşil, turuncu aklınıza gelebilecek her renge uygun modeller ve tasarımlar üretilmektedir. Mikrofon süngerleri renkli tasarımlarının yanı sıra koruyucu özelliğiyle dikkatleri üzerine toplamaktadır. İçerisindeki dayanıklı yalıtım maddesi sayesinde dışarıdaki sesi yansıtmaz, sadece kullanan kişinin gerçek ama dış sese kapalı olan sesini yansıtır.

Call Now Button